Fas’ın Arapça adı olan Al Maghreb, uzak batı ya da güneşin battığı yer anlamına gelmektedir. Araplar Kuzey Afrika’ya ilk geldiklerinde Fas’ın dünyanın en batı noktası olduğuna inanılıyordu. O dönemde Al Maghreb denen bölge bugün Fas, Cezayir ve Tunus ülkelerini kapsamaktadır. Mağrib ülkeleri pek çok ortak tarihi ve kültürel özelliği paylaşmaktadır. Hepsinin yerli Berberi nüfusu ve güçlü bir İslami tabanı vardır. Benzer şekilde, hepsi Fransa tarafından sömürgeleştirilmiş ve hem Fransızca hem de Arapça konuşulduğu için büyük ölçüde iki dilli kalmıştır. Fas’ta Avrupa etkisi güçlü bir şekilde görülse de Fas hala belirgin bir Arap geleneğini yaşatmaktadır.
İslam medeniyetinin çok rastlanmayan eserlerini görebileceğiniz Fas ülkesi yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir. Fas, kapsamlı göçlere maruz kalmış Kartaca ve Roma İmparatorluğu tarafından yönetilen bir bölge olmuştur. MS 7. yüzyılın sonlarındaki Arap fethinin ardından, Kuzey Afrika'nın geniş Batı Bölgesi olarak bilinmeye başlanmıştır. Bölgedeki halkın büyük bir kısmı İslam dinini kabul etmiştir. Daha sonra Fas Krallıkları kıyı bölgelerinin ötesine uzanan bir nüfuza sahip olmuştur. Avrupalıların 15. yüzyılın sonlarından itibaren Fas'ta kalıcı bir yer edinme girişimleri büyük ölçüde geri püskürtüldü, ancak ülke daha sonra 19. yüzyılda Büyük Güç politikalarının konusu haline geldi. Fas 1912'de Fransız himayesine girmiş ancak 1956'da bağımsızlığını yeniden kazanmıştır. Bugün Kuzey Afrika'daki tek monarşidir.
Fas’ın başkenti Rabat, en büyük şehri ise Kazablanka’dır. Ülke zaman içerisinde modern ve yüksek standartlara sahip bir yaşamı benimsemiş, buna rağmen eski mimarisi ve birçok geleneğini korumuştur.
Fas’a Ne Zaman Gidilir?
Fas’ı ziyaret etmek için yılın en iyi zamanı sonbahar ve ilkbahar mevsimleridir. Bu ayların yanı sıra ülkenin sahip olduğu farklı coğrafya, her mevsim kendine has bir güzelliğin ortaya çıkmasını sağlıyor. Nisan, Mayıs, Eylül ve Kasım aylarında Atlas Dağları'nın yüksek kesimlerinde hava oldukça güzeldir. Aynı zamanda bu aylar Güney kısımda olan Fas turları için de oldukça tercih edilmektedir. Marakeş ve Essaouira gibi güney şehirleri sıcak ve güneşlidir. Bu dönemde olan sıcaklıklar Sahra Çölü'nü ziyaret etmek için gayet uygundur.
Yaz mevsiminde Fas’ın özellikle iç kesimleri ve Sahra Çölü’ndeki sıcaklıklar yüksek olmaktadır. Fakat bu aylar Fas’ın Atlantik kıyısında vakit geçirmek için çok iyi olabilir. Fas’ta yaz mevsimi tatilciler için en iyi deneyimin yaşanacağı zamandır. Plajlar Haziran'dan Ağustos'a kadar iç kesimlerden daha serin geçmektedir. Sıcak saatlerden kaçınmak için tarihi yerler sabah saatlerinde ziyaret edilebilir.
Kış mevsiminde gündüz sıcaklıklar daha ılımlı geçmektedir ve bu da seyahatini daha keyifli bir hale getirmektedir. Fas’a Ocak ya da Şubat aylarında ziyaret gerçekleştirenler, Atlantik kıyısında güzel bir yağış deneyimi yaşayabilir. Aynı zamanda şehirleri en sakin haliyle gezmeyi tercih ediyorsanız, kış mevsimi Fas gezileri için ideal bir mevsim olabilir.
Fas’ı ziyaret ederken hava şartlarına dikkat etmenin yanı sıra gideceğiniz zaman hangi festival ve etkinliklerin olduğuna da bir göz atmalısınız. Yıl boyunca çok sayıda festival ve etkinliğin yapıldığı bu ülkede kültür açısından çok farklı şekillerde beslenebilirsiniz. İşte sizler için Fas’ın festival ve etkinliklerinden bazıları:
Des Sables: Dünyanın en ilginç maratonları arasında gösterilen Des Sables, 1986 yılından beri büyük bir ilgi ile düzenlenmektedir. Dünyanın her yerinden katılımcıların olduğu maratonda çöl şartları hakimdir. Yılın her nisan ayında Fas’ta düzenlenen bu maraton, dünyanın en zorlu maratonu olarak anılmaktadır. Çöl şartlarında ve çölün kavuran sıcağında sporcuların yaklaşık olarak 250 km yol kat etmeleri gerekmektedir. Bu maraton yalnızca ilgili sporcular için değil aynı zamanda fotoğraf sevdalıları için de çok uygun bir festivaldir. Binlerce fotoğrafçı en iyi görüntüyü yakalayabilmek için bu zorlu maratonun bir parçası olmaktadır.
Fez Dünya Kutsal Müziği Festivali: Her yıl Fas’ın Fez şehrinde gerçekleşen bu müzik festivali 1 hafta boyunca sürmektedir. Festivalde dünyanın her yerinden sanatçıların konserleri, Müslüman ve Hıristiyan ibadet müziğinin ortak performansları yer alıyor. Dünyanın farklı yerlerinden gelen yazarlar, sanatçılar ve akademisyenler de bu festivale katılıyor. Festivalin asıl amacı müzik yoluyla kültürler ve inançlar arasında bir bağ yaratmak.
Gül Festivali: Her yıl mayıs ayında düzenlenen Gül Festivali, 3 gün sürer ve bölgenin nüfusunu ikiye katlamaktadır. Bu festival yabancı turistlerin yanı sıra, gül yapraklarının damıtılmasından elde edilen parfüm ve kozmetik ürünlerini keşfetmek için ülkenin diğer şehirlerinden gelen Faslılar arasında da oldukça popülerdir. İnsanlar festivalde en güzel kıyafetlerini giyer, birbirlerine gül suyu ve gül yaprakları serper, şarkı söyler ve kılıç dansı ahidous veya arı dansı gibi geleneksel danslarla sokaklarda dans ederler. Evli olmayan genç bir kadın o gün için Gül Güzeli seçilir ve tüm geçit töreni boyunca müzik ve şarkılar eşliğinde çiçekli ve süslü arabasıyla dolaşır. Bu renkli ve geleneksel anları deneyimlemek için Fas’a bu festival döneminde gidebilirsiniz.
Fas Nerededir?
Fas, Cebelitarık Boğazı’nın hemen güneyindeki Kuzey Afrika’da yer almaktadır. Sınır komşuları kuzeyde İspanya, doğuda Cezayir ve güneyde tartışmalı Batı Sahra bölgesidir. Fas hem Atlantik Okyanusu'na hem de Akdeniz'e kıyısı olan tek Afrika ülkesidir. Ülkenin kuzey kısmının batıda Atlas Okyanusu ve kuzeydoğuda Akdeniz ile sınır komşusu olması, ılımlı ve subtropikal bir kıyı iklimine neden olur. İç kesimlerdeki sıcaklıklar ise yazları çok sıcak ve kışları soğuk olmak üzere daha aşırıdır.
Fas dört farklı coğrafi bölgeden oluşmaktadır. Rif Dağları ülkenin kuzey kesiminde Akdeniz kıyısına paralel uzanmaktadır. Rif ülkede kalan en büyük yerli kabilelerden biri olan Rifi Berberilerine ev sahipliği yapar.
Fas’a Nasıl Gidilir?
Fas’ta herhangi bir şehri görmek isteyen kişiler Fas’a nasıl gidileceğini merak eder. Türk vatandaşları için Fas ülkesine gitmek, ülkeye giriş tarihinden itibaren 6 ay süreyle geçerli pasaport hamili olmaları halinde Fas’a yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Yalnızca ülkeye giriş ve çıkışlarda verilen formların doğru ve eksiksiz doldurulması önemlidir.
Fas’ta yaz saati uygulanmaktadır ve Türkiye’den 2 saat geridedir. Fas’a gitmek isteyenler için İstanbul-Kazablanka ve İstanbul-Marakeş arasında haftanın her günü karşılıklı havayolu seferleri düzenlenmektedir. Türkiye’den Fas’a olan uçak yolculukları genel olarak 5 saat içerisinden tamamlanıyor. Eğer aktarmalı bir seferse bu süre biraz daha uzuyor.
Fas’ta Nerede Kalınır?
Zengin kültüre sahip Fas, turistler için birçok cazip konaklama seçeneği sunmaktadır. Her bütçe ve konaklama ihtiyacına yönelik seçenekler mevcuttur. Fas’ın başkenti olan Rabat şehrinde kalmak iyi bir seçim olabilir. Bir şehrin başkenti size çeşitli olanaklar sunabilir. Sahip olduğu imkanların yanında turistik güzellikleri ile konaklamak için sıkça tercih edilen bir Fas şehridir.
Popüler bir turizm merkezi olan Marakeş, iyi konaklama seçimlerinin başında gelmektedir. Marakeş labirent benzeri medreseler, hareketli çarşıları, gösterişli camileri ve nargile barları ile tam size göre bir konaklama konumu olabilir.
Fez şehri, ülkenin üçüncü büyük şehridir. Eski dönemlerde Fas’a başkentlik yapan bu şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Medina’sıyla bilinmektedir. Daracık sokakları olan ilginç bir şehirde, güzel bir konaklama deneyimi yaşanabilir. Böyle bir yerde konaklayarak mimari ve kültürel zenginliklerinden etkilenmemek mümkün değil.
Şafşavan, kafa dinleyerek ruhunuzu yenileyebileceğiniz bir kasabadır. Temiz havası ve geleneksek mavi evleri ile öne çıkan bu yer, şehre biraz uzak olsa da turistler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Fas Vize İstiyor mu?
Fas’a gitmek için vizeye ihtiyacınız yoktur. Fas’a bir seyahat düşünün kişiler, ülkeye giriş tarihinden itibaren 6 ay süreyle geçerli pasaport hamili olanlar 90 güne kadar Fas’ta konaklayabilmektedir. Ülkeye giriş ve çıkışlarda verilen formlar doğru ve eksiksiz doldurulmalıdır. Bunlar dışında Fas’a seyahat etmeniz için yapılması gereken bir şey yoktur.
Dünyanın En Egzotik Mutfaklarından Biri Fas’ta Ne Yenir?
Fas’ın yemek kültürü topraklarından bir arada olan zengin tarih ve çeşitli kültürlerden beslenmiştir. Fas mutfağı Berberi, Arap, Endülüs, Akdeniz, Fransız, Orta Doğu, Akdeniz Afrika, İberya ve Yahudi etkilerinin karışımına sahiptir. Bu kültür zenginliğinin sonucunda çeşitli bir yiyecek ve içecek kültürüne sahip Fas mutfağı, lezzetli baharatları, aromatik bitkileri ve tatlı ve tuzlu tatların bir araya gelmesiyle bilinir.
Fas yemekleri tipik aile tarzında yenmektedir. Yemek yemek isteyen herkes alçak ve yuvarlak masaların etrafında toplanarak yerde bulunan minderlere oturur. Kültürlerinde sol eli kirli kabul edildiği için yemek yalnızca sağ el ile yenmektedir. Yemekte mümkün olduğunca gümüş takımlardan kaçınılmaktadır.
Tajin: Fas mutfağının en çok sevilen ve en bilinen yemeklerinden biridir. Yavaş yavaş pişirilen bir yahni tarifidir. Herkesin kendine göre yorumlayabildiği yemeklerden biri olan Tajin, adını pişirildiği kubbeli kil kaptan almaktadır. Yemekte kullanılan baharat, sebze ve et uyumu ile ortaya görsel ve lezzet olarak çok güzel bir yemek çıkmaktadır. Faslılar bu yemeği genel olarak akşam yemekleri için tercih etmektedir.
Harira Çorbası: Fas’ın en bilinen çorbalarından olan hariranın pek çok çeşidi vardır ve tarifler genellikle nesilden nesile aktarılır. İçine konulan mercimek, nohut, kurutulmuş baharat gibi besinler çorbayı doyurucu hale getirmektedir. Bu sayede Ramazan döneminde sıkça tercih edilmektedir.
B'stilla: Günümüzde en sık servis edilen b’stilla tavukludur fakat geleneksel olarak güvercinle yapılan bir yemekti. Eski zamanlarda kraliyet ailesi ya da zenginler için pişen bir yemek olan b’stilla, bugün Fas’ta herkesin yiyebileceği bir yemek türüdür. Bu yemeğin öne çıkan özelliği tek bir tabakta tatlı ve tuzlu tadını bir arada almanızdır. Kraliyet soflarından gelen b’stillayı mutlaka denemelisiniz.
Nane Çayı: Fas çay kültürü oldukça gelişmiş bir ülkedir. Bu çay genel olarak yemek öncesinde ya da sonrasında içilmektedir. Fas’ın her bir köşesinde yapılan nane çayı, insanların ne kadar konuksever olduklarını göstermek için misafirlerine sunduğu bir içecektir. Servis edildiği bardaklar genel olarak gümüş ya da farklı renk küçük bardaklardır. Bu çay bir kültür simgesi olduğu kadar çok da faydalıdır.
Fas’ın Yaşam Biçimine Bir Bakış
Fas’ın yaşam biçimi genel olarak aile ve toplum etrafında şekillenmektedir. Yaşam tarzının merkezine alının din, günlük yaşamın birçok yönünü yönetmektedir. Dinin günlük hayatta kapladığı alan, Ramazan ayında genişlemektedir. Ülkenin erkekleri toplu halde ve kafelerde vakit geçirmektedir. Nane çayı içerek kafede futbol maçlarını izlemek en sık tercih ettikleri aktivitelerin başında gelmektedir.
Çarşı ya da açık hava pazarı her yaştan insanın için alışveriş yapılan alanlardandır. Fas, ılımlı İslam ülkelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Toplum içerisinde kadınların muhafazakâr ve bol giysiler giymesi beklenmektedir. Geleneksek adetler Fas’ta değişime uğrasa da bu değişim oldukça yavaş gerçekleşmektedir.
Fas halkı oldukça sıcakkanlı, misafirperver ve cömert insanlardan oluşmaktadır. Misafirlere evlerini açma konusunda oldukça hızlı davranan Faslılar, kültürlerini paylaşma konusunda da istekli insanlar olarak bilinmektedir. Birinin evini ziyarete giden Faslılar ise o eve mutlaka bir hediye götürmektedir. Gerçekleştirilmeye devam eden bu gelenekte hediye süt, kesme şeker ya da meyve olabilir.
Ülke genelinde siesta veya öğle sonrası uyku çoğu kişinin yaptığı bir şeydir. Buna göre ülkedeki birçok işletme öğleden sonra 14.00 ile 16.00 veya 17.00 saatleri arasında kapalı olabilmektedir. Benzer olarak Cuma öğleden sonra ibadet saatlerinde de kapanabilir.
Fas’ın resmi dili Fas Arapçası’dır ve yaklaşık olarak halkın dörtte üçü tarafından konuşulur. Fas'taki Fransız sömürge döneminin sona ermesinin üzerinden yarım yüzyıl geçmesine rağmen, Fransızca iş dünyasında, hükümette ve diplomaside resmi dil olmaya devam etmektedir. Araplar dillerini ve kültürlerini Kuzey Afrika'ya yaymadan önce Cezayir, Fas ve Tunus'ta Berberi lehçeleri konuşuluyordu. Bu lehçeler bazı kırsal bölgelerde hala duyulabiliyor olsa da Berberi dil geleneği edebi olmaktan ziyade sözlüdür ve dilin resmi bir alfabesi ya da standart bir yazılı şekli bulunmamaktadır. Ülkenin kuzey kesimlerinde ise İspanyolca yaygın olarak konuşulmaktadır ve uluslararası turistlerle de yaygın olarak İngilizce konuşulmaktadır. Faslılar için çok dillilik öyle bir dereceye varmıştır ki Faslılar bir dilden diğerine cümle ortasında geçebilmektedir.
Fas mimarisinde birçok farklı kültürün etkisi görülmektedir. Şehirlerin tipik özelliği, evleri ve dükkanları çevreleyen geniş duvarlı bir alanı olmasıdır. Arap tarzı kemerlere ve mazgallı duvarlara sahip olan bu yapılar, genelde şehrin eski bölgelerindedir. Şehrin diğer kısımları, Avrupa tarzı şehir evleri ve modern su tesisatı ile Fransız köyleri gibi inşa edilmiştir.
Ayrıca her şehirde, çoğu kapı ve duvarları süslü geometrik desenlerle kaplı yüksek binalar olan geleneksel Arap camileri bulunmaktadır. Evlerde, Faslıların kamusal ve özel yaşam arasında algıladıkları farklılıkları yansıtan, binanın içi ve dışı arasında ciddi bir fark vardır. Evin dışında basit ve bakımsız bir görüntü olurken, iç kısmında süslü ve oldukça bakımlı odalar yer almaktadır. Ev için tercih edilen dekorasyon mahremiyet ve samimiyeti gösteren bir tarzdadır.
Faslılar selamlaşırken genellikle el sıkışır ve samimiyetlerini gösterebilmek için kalplerine dokunurlar. Geleneksel olarak yaşlılar tüm toplumda büyük bir saygı görmektedir. Faslılar zaman konusunda gayet rahat insanlardır. Tarihler, randevular, iş toplantıları ve insanlar endişe duymadan programın gerisinde kalabilmektedirler.
Fas’ta Ne Giyilir?
Eğer sıcaklıkların yüksek olduğu bir zamanda Fas’a seyahat ettiyseniz, keten ve pamuk içeren kıyafetler sizler için iyi olabilir. Fas’a giderken kısa şort, etek ve askılı gibi kıyafetlerin orada pek iyi karşılanmadığını unutmamanız gerekmektedir. Fas’ta yaşayan yerel kadınlar gibi giyinmeniz beklenmese de vücudunuzu örten kıyafetlerin seçenekleriniz arasında olması sizler için iyi bir fikirdir. Aynı zamanda kadınlar cami ziyaretlerinde ayak bileklerinden dirseğe kadar olan kapalı kıyafetler tercih etmeli ve saçlarını örtmelidir. Bunların çok iyi bir şekilde olmasına gerek yok, yalnızca çaba göstermeniz bile onları kültürüne saygı gösterdiğinizi kanıtlamak için yeterli olacaktır. Seyahat ettiğiniz yerin kültürüne uygun davranışlar sergilemek, seyahat deneyiminizi daha keyifli bir hale getirecektir.
Fas’ta sonbahar ve kış mevsimlerinde akşam vakitleri serin geçmektedir. Ceket ve buna benzer dış giyimler tercih etmek sizlerin yararına olacaktır. Uzun bir yürüyüş planınız yoksa bile rahat yürüyebileceğiniz bir ayakkabı tercihi yapmalısınız çünkü Fas’ın yolları engebeli, çukurlu ve tozlu olabilir. Bu nedenle iyi tutuş sağlayan rahat ayakkabılar seçmek iyi olabilir.
Fas Alışveriş Olanakları Nelerdir?
Fas’a gittiğinizde bir şeyler satın almak isteyenlere birkaç önerimiz mevcut. Öncelikle ülkenin hangi para birimini kullandığını bilmek lazım. Bu ülkede Fas Dirhem’i kullanmaktadır. Zengin ve eski bir esnaf geleneği olan Fas alışverişleri, şehir pazarlarında bulunan çok çeşitli ürünlerle keyifli bir deneyimdir. Ülkede pazarlık yapmak hoş karşılanmaktadır ve bir kültürdür. Esnaf pazarlık yapma konusundan çok hazırlıklıdır. Çarşıda gezinirken bir dükkanda beğendiğiniz ürünü, tekrar başka bir dükkanda görmeniz oldukça muhtemel. Eğer ürünün fiyatını beğenmediyseniz, dükkan sahibinin kartvizitlerinden birini alın ya da dükkanın konumunu işaretleyin ve gezinmeye devam edin.
Şimdi gelelim bu güzel ülkeyi ziyaret ettiğinizde hediye ya da hatıra orak alabileceğiniz şeylere. Bu önerilerden ilki; deri. İçinde Fas kültürünü taşıyan deri, oldukça farklı ve özeldir. Birçok farklı ürün Fas derisinden, büyük bir el işçiliği ile yapılmaktadır. Babuş (Babouches), Fransızca terlik demektir. Birbirinden farklı motifler ile süslenen bu terlikler turistler için hem farklı hem de geleneksel bir hatıra eşyasıdır. Fas’ta yaşayan her yaştan insanın ayağında babouche görebilirsiniz. Kilim Fas’tan alabileceğiniz diğer bir üründür ve bu ürünü Marakeş şehrinde sıklıkla bulabilirsiniz. Marakeş aynı zamanda ülkenin alışveriş merkezlerinden biri olarak görülmektedir. Ülkede oldukça popüler olan el dokuması bu kilimler hediye için iyi bir seçimdir. Kuzey Afrika’da yer alan bir ülke olsa da baharat konusunda Orta Doğu izlerini taşıyan bir ülkedir. Fas’a geldiyseniz, rengarenk ve çeşitli baharatlardan biraz almadan ülkenize dönmeyin. Son olarak argan yağını, argan ağacının tek yetiştiği yer olan Essaouira’nın yakınlarından bulabilirsiniz. Saç, cilt ve daha birçok şeye faydası olan argan yağını anavatanı olan Fas’tan almak çok iyi bir tercihtir.
Fas’ta Hangi Şehirler Görülmeli?
Rabat: Fas’ın başkenti olan Rabat, sunduğu modern imkanların yanında turistik ve tarihi bölgeleriyle de öne çıkan bir başkent şehridir. Ülkenin yedinci büyük şehir unvanına sahip olan Rabat, geleneksel Fas mutfağının yanı sıra uluslararası restoranlara da sahiptir.
Hasan Kulesi, Rabat’ta tarihi ve popüler bir minaredir. 12. yüzyılın sonlarından yaptırılan minarenin dünyanın en büyük camisi olması amaçlanmıştır fakat bu gerçekleşmemiştir. Bugün 44 metre yüksekliğindedir ve başkent Rabat’ın sembolü olarak görülmektedir. Popüler turistik bir yer olan Hasan Kulesi, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Tam olarak bitmemiş bir cami olmasına rağmen, sahip olduğu ihtişamıyla dünyanın her yerinden ziyaretçi almaktadır. Kulu aynı zamanda fotoğraf çekmeyi sevenlerin de uğrak noktasıdır. Rabat şehrinin manzarası buradan oldukça beğenilmektedir.
Kasbah des Oudaias, Rabat’taki Bou Regreg Nehri’nin ağzında yer alan bir kasaba bölgesidir. 12 yüzyılda inşa edilen ve yüzyıllardır birçok kez yenilenen Kasbah des Oudaias, Arap kabilelerine, Endülüslü göçmenlere ve Fas'ın en güçlü sultanlarından bazılarına ev sahipliği yapmıştır. Rabat’ın en eski camisine ve güzel bahçelerine ev sahipliği yapmaktadır. Kasbah’ı hem turistler hem de yerli halk sıklıkla ziyaret etmektedir. Kasbah aynı zamanda Rabat'ın en eski binalarından bazılarına ve ziyaretçilerin başkentin en şık kafe ve mağazalarını bulabilecekleri yere ev sahipliği yapmaktadır. Fas’ın özünü burada bulabilirsiniz.
Chellah Nekropolü, Rabat’ın turistik mekanlarından biri olarak öne çıkan Chellah Nekropolü, Bou Regreg Nehri’nin kıyısında yer almaktadır. Zengin arkeolojik değeri ve tarihin izlerini taşıyan mimarisi ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ndedir. Dünyanın hazineleri arasında gösterilmektedir. Uzun yıllardır Fenikeliler, Romalılar ve Araplar tarafından kullanılmış eşi benzeri olmayan bir bölgedir. Binlerce ziyaretçi alan bu bölgeye gelen turistler imparatorlukların kalıntılarıyla muhteşem bir deneyim yaşayabilir. Chellah Nekropolü binlerce gizemle çevrili büyülü bir alan ve ülkenin en romantik yeri olarak kabul edilmektedir.
Kazablanka: Fas’ın en büyük şehri olan Kazablanka ülkenin ekonomi merkezi olarak görülmektedir. Adını İspanyol tüccarlardan alan şehir, ülkedeki banka işlemleri ve üretiminin yarısından fazlasını karşılamaktadır. Sürekli büyüyen ve gelişen Kazablanka, ülkenin dış ticaretinin büyük bir kısmını gerçekleştirmektedir.
Şehirde en sık kullanılan toplu taşıma araçları otobüslerdir. Küçük ve büyük taksilerden oluşan bir ulaşım ağı da sırayla şehir içinde ve çevre bölgede seyahat edenler için hizmet vermektedir. Kazablanka geleneksel mimarisi açısından zengin bir şehirdir ve sahip olduğu mimari özellikleri ile birçok kişiyi kendine hayran bırakır. Fas çinileri ile tasarlanmış, kapalı avluları ve çeşmeleri olan tipik evleri vardır.
Fas yollarını kaplayan güzel palmiye ağaçları ve ufukta Atlantik Okyanusu ile hareketli bir metropol. Turistler için çok sayıda mağazanın bulunduğu şehrin rıhtım ve liman kısmından içeride eski şehir ya da orijinal Arap kasabası olan Medina bulunmaktadır. Hala bazı bölümleri orijinal sur duvarlarıyla çevrili olan bu şehir, dar sokaklar ve beyaz badanalı tuğla ya da taş evlerden oluşan bir labirenttir.
Kazablanka’nın Eski Medinası, Fes ve Marakeş Medinaları kadar eski bir tarihe sahip olmasa da gezmek için oldukça dikkat çekicidir. Buradaki sokaklar küçük otantik dükkanlar ve çok hareketli açık hava pazarlarına sahiptir. Burada lezzetli Fas yemekleri yiyebilir, antika dükkanlarında gezebilirsiniz. Geleneksel yaşam tarzını görmek için Kazablanka’nın bu yerinde vakit geçirmek çok iyi bir seçimdir.
1943 yılında çekilen bir Hollywood filmi olan Kazablanka, şehrin popülerliğini artırmıştır. Şehri romantizm ve savaş zamanı verilen mücadelenin uluslararası bir sembolü haline getiren filmin başrollerini, Ingrid Bergman ve Humphrey Bogart paylaşmaktadır. Şehrin bir diğer sembolü ise Afrika’nın en büyük ve dünyanın beşinci büyük camisi; Hasan II Camii’dir. Arap dünyasının en büyük ve abartılı camileri arasında gösterilmektedir. Caminin büyük bir kısmı Atlantik Okyanusu üzerinde inşa edilmiştir. Sahilde yer alan bu caminin gelen turistlere açık olan güzel bir avlusu vardır. 288 metre yüksekliğindeki dünyanın en yüksek minaresine sahip bu mimari yapı, Fas’ın en fotojenik mekanlarından biridir.
Marakeş: Uzun bir süre Batı İslam dünyası için siyasi, ekonomik ve kültürel bir merkez olan Marakeş; Fas’ın dört imparatorluk şehrinden biridir ve Fas’ın
Paris’i olarak anılmaktadır. 16. yüzyılın başlarında Fas'ın başkenti olan şehirde görkemli saraylar ve anıtlar bulunmaktadır.
Marakeş daha çok sahip olduğu Medina ile anılmaktadır. Medina, inşa edildiğinden beri geçen yüzlerce yılda çok az değişmiş olan dolambaçlı sokaklardan ve renkli çarşılardan oluşan bir labirenttir denebilir. Çarpıcı mimarisiyle öne çıktığı kadar lezzetli yemekleriyle de tanınmaktadır. Şehrin Medina olarak anılan bu bölümü, 1985 yılında Dünya Mirası olarak UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Geniş bir palmiye korusuyla çevrili olan Marakeş’teki Medina, “kırmızı şehir” olarak anılmaktadır.
Majorelle Bahçesi, Marakeş’te bulunan muhteşem bir bahçedir. Şehir yaşamından bunalan insanlar için çok iyi bir seçim olan bu bahçe, ünlü Fransız ressam olan Jacques Majorelle tarafından tasarlanmıştır. Bir ressam elinden çıktığını tablo görünümü ile apaçık ortaya koymaktadır. Majorelle Bahçesi çeşitli bitki ve ağaç türlerine sahiptir. Ressama ait olan arsa kendisi öldükten sonra modacı olan Yves Saint Laurent tarafından satın alınmıştır. Bahçenin sahip olduğu karakteristik görünüm bozulmadan geliştirilmeye devam edilmiştir. Laurent, bahçenin harap olan her yerini onarmış ve alana 165 yeni bitki türü daha eklemiştir. Bu sayede bahçe güzellik kazanmaya devam etmiş ve gelecek nesillere ulaşmıştır. Majorelle Bahçesi tasarımı için kullanılan mavi renk, ressam Jacques Majorelle’ye ait bir renk tonudur. Ressam bu renk tonunun Fas kültürünü en iyi şekilde yansıttığını düşünmüştür ve ortaya çıkardığı bu rengin patentini alarak, “Majorelle Blue” olarak renk literatürüne geçirmiştir. Adeta bir tablo görüntüsüne sahip Majorelle Bahçesi, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi kendine çekmektedir.
Koutoubia Camii, Marakeş’te bulunan bir dini yapıdır ve şehrin en büyük camisidir. 12. yüzyılda inşa edilmiş ve Marakeş’in ikonik bir simgesi haline gelen bu kutsal yapı, 70 metre minare yüksekliğiyle şehrin en yüksek yapısıdır. Minare üzerinde Mekke, Medine ve Kudüs’ün üç camisini simgeleyen, üç altın bakır top bulunmaktadır. Şehrin zengin tarihini ve kültürünü hatırlatan bu cami, Marakeş halkı için önemlidir ve popüler bir turizm merkezidir.
Bahia Sarayı, Marakeş’te bulunan 19. yüzyıldan kalma bir saraydır. Faslı zanaatkârların beceri ve işçiliğinin kanıtı niteliğinde bir yapıdır. Toplamda 150 odaya sahip ihtişamlı bir saraydır ve iç bölgelerinde göz alıcı bölümler vardır. Bahia Sarayı'nda avlulara açılan odaların yer aldığı 2 dönümlük bir bahçe bulunmaktadır.
Fez: Yıllar içinde birçok şeyin değiştiği hem de aynı kaldığı Fas şehri Fez, ülkenin manevi kalbi olarak görülmektedir. Fez Medina’sının tarihi 9. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Kültürel önemi ve tarihi sebebi ile UNESCO Dünya Mirası listesindedir.
Jnan Sbil Bahçeleri, 7.5 hektarlık bir alanı kaplamaktadır ve bahçe tasarımının Sultan I. Moulay Hassan tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Sahip olduğu 3000’den fazla türün olduğu bitki popülasyonuyla birlikte Fez’de görülmeye değer konumlardan biridir. Eskiden sadece kraliyet elitlerinin vakit geçirebildiği bir alanken, şimdi ise halka açıktır. Ziyaretlerin ücretsiz gerçekleştirildiği Jnan Sbil Bahçeleri, pazartesi günleri hariç haftanın her günü saat 08:00 ila 19:30 arasında olmaktadır.
Ebu İnaniye Medresesi, Medine’nin merkezinde ikonikleşmiş dini bir yapıdır. 14. yüzyılda inşa edilen yapı eski zamanlarda okul olarak kullanılmaktaydı. Bugün ise sahip olduğu sıra dışı mimarisi ile halka sergilenmektedir. Mermer avlusu, karmaşık ahşap oymaları ve yeşilliklerle kaplı mozaikleri keşfedilmeye değer güzelliktedir. Medine’nin her yerinden gözükebilen bir minareye sahiptir.
Şafşavan: Bir dağ kasabası olan Şafşavan, ülkenin egzotik turistik şehirleri yanında çok bilinmeyenlerinden biridir. Fas’ın kuzeybatısındaki Rif Dağları’nda yer almaktadır. Fransızca adı Chefchaouen olan mavi şehir Şafavan, küçük ve muhafazakar bir şehirdir. Oldukça popüler olan dolambaçlı sokakları, müzeleri ve yeşil bahçeleriyle turistleri cezbeden bir güzelliği vardır.
Mavi tonlarındaki evleriyle “Mavi Şehir” lakabını almıştır ve bu binalarla tam bir görsel şölen sunmaktadır. Şehir tüm dünyada böyle ün salmıştır. Sahip olduğu görünüm ile turistlerin sürekli olarak fotoğraf çektiği bir lokasyon olmuştur. Şafşavan’nın geleneksel evleri taş, tuğla, kiremit, toprak ve kireçten yapılmıştır. Burada bulunan geleneksel evlerin tamamının ortasında açık bir avlu vardır. Şehir merkezinden biraz uzak ama dinlenmek ve yenilenmek için mükemmel bir seçimdir.
Fas Ülkesine Kimler Seyahat Etmeli?
Çok masraf yapmadan, çok yer görmek ve farklı kültürlerden beslenmek isteyen insanlar için Fas ülkesi çok iyi bir seyahat tercihidir. Farklı insanların kültürlerini tanımak, bilmek ve bu kültürü yerinde görmek isteyenler Fas’a muhakkak gitmelidir. Burada yalnızca geleneksel yaşam sahibi Fas halkını görmeyecek aynı zamanda Fas geleneklerinin moderniteyle harmanlanarak nasıl yaşandığına da tanık olacaksınız. Her şehirde farklı bir enerji ve yerel kültür ile tanışıyor olacaksınız.
Fas’ta Gece Hayatı Nasıl?
Fas’ta gece hayatı denildiği zaman akla ilk gelen şehirlerin başında Marakeş yer almaktadır. Gece hayatı ile farklı bir ün kazanan şehirde gece kulüplerine girerken belli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Ödenilen ücret mekana göre farklılık göstermektedir. Lüks görünümü ile dikkat çeken mekanlarda oryantal dans gösterileri hakimdir. Marakeş denildiği zaman başka bir eğlence noktası daha vardır ve bu eğlence de meydanda toplanan sanatçılardır. Tüm gece boyunca farklı müziklerin yer aldığı meydan da yalnızca müzik değil, birbirinden farklı gösteriler de yer almaktadır. Özellikle turistlerin toplandığı meydan gecenin ilerleyen saatlerine kadar kalabalık olma halini korumaktadır. Yerel halkın eğlence kültürünü anlamak için bu meydanda oldukça iyi bir seçimdir.
Bir Hollywood filmi ile anılan Kazablanka’da gece hayatı Marakeş şehri kadar hareketli değildir. Burada popüler olan birkaç gece kulübü vardır. Herkesin bildiği bu gece kulüplerinin yanı sıra Kazablanka şehrinde dilden dile dolaşan kapalı partileri de oldukça dikkat çekicidir.
Gelelim Fas’taki yerel halkın nasıl eğlendiğine. Yukarıda bahsedilen oryantal dans gösterilerinin hakim olduğu eğlence hayatı, Fas’ın yerel halkının eğlence anlayışını yansıtmaktadır. Yöresel Fas dans gösterilerinin de olduğu bu eğlence tarzında, gecenin ilerleyen saatlerinden dansözler muhakkak olmaktadır.
Fas için Kaç Günlük Gezi Gerekir ve Ne Kadar Harcanır?
Fas ülkesini gezmek ve kültürünü tanımak için 10 günlük bir gezi sizin için yeterli olacaktır. 7-8 gün içerisinde Fas’ın öne çıkan birçok şehrini gezip görebilirsiniz.
Eğer Fas’a tek başınıza seyahat ediyorsanız, ortalama 2000-2500 TL günlük masrafınız için yeterli olacaktır. Kişisel tercihleriniz doğrultusunda Fas için belirtilen günlük maaliyet artabilir. Fas’ın kullandığı para birimi Dirhem (MAD), Türk parası Dirheme göre daha değerlidir. Bu sayede Fas’ta bir gezi yapmak sizin için oldukça uyguna gelebilir.
Fas’ta Ulaşım Nasıl?
Fas gelişmekte olan bir ulaşım sistemine sahiptir. Ulaşım için tren, otobüs, taksi ve kiralık araba arasında seçim yapabilirsiniz. Şehirlerarası ulaşımlar için uçağı da tercihlerinize ekleyebilirsiniz.
Her şehirde genel olarak bir otobüs sistemi vardır. Eski ve çok kalabalık olsa da sıkça tercih edilen, uygun fiyatlı bir ulaşım seçeneğidir. Başkent Rabat ve Hollywood şehri Kazablanka’da tramvay hattı vardır. Bu şehirlerde gitmek istediğiniz yerlere tramvay hattı ile kolayca ulaşabilirsiniz. Tramvay hem güvenli hem de olukça ekonomik bir tercihtir. Bir diğer ulaşım alternatifi ise seyahat acentesi ile gelip transfer ve ulaşım sorununu direkt olarak çözebilirsiniz.
Fas’ın tren ağı, ana merkezlerin birçoğunu birbirine bağlamaktadır. Afrika’nın en iyi tren ağları arasında yer almaktadır. Ücreti oldukça uygun olan trenler rahat ve hızlı olan bir ulaşım seçeneğidir. Fas’ta bulunan yüksek hızlı tren Afrika’nın tek yüksek hızlı trenidir ve dünya sıralamasında 8. sırada yer almaktadır.
Çok masraf yapmadan, çok yer görmek ve farklı kültürlerden beslenmek isteyen insanlar için Fas ülkesi çok iyi bir seyahat tercihidir. Farklı insanların kültürlerini tanımak, bilmek ve bu kültürü yerinde görmek isteyenler Fas’a muhakkak gitmelidir. Burada yalnızca geleneksel yaşam sahibi Fas halkını görmeyecek aynı zamanda Fas geleneklerinin moderniteyle harmanlanarak nasıl yaşandığına da tanık olacaksınız. Her şehirde farklı bir enerji ve yerel kültür ile tanışıyor olacaksınız.
Fas ülkesini gezmek ve kültürünü tanımak için 10 günlük bir gezi sizin için yeterli olacaktır. 7-8 gün içerisinde Fas’ın öne çıkan birçok şehrini gezip görebilirsiniz. Eğer Fas’a tek başınıza seyahat ediyorsanız, ortalama 2000-2500 TL günlük masrafınız için yeterli olacaktır. Kişisel tercihleriniz doğrultusunda Fas için belirtilen günlük maaliyet artabilir. Fas’ın kullandığı para birimi Dirhem (MAD), Türk parası Dirheme göre daha değerlidir. Bu sayede Fas’ta bir gezi yapmak sizin için oldukça uyguna gelebilir.
Fas’ta gece hayatı denildiği zaman akla ilk gelen şehirlerin başında Marakeş yer almaktadır. Gece hayatı ile farklı bir ün kazanan şehirde gece kulüplerine girerken belli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Ödenilen ücret mekana göre farklılık göstermektedir. Lüks görünümü ile dikkat çeken mekanlarda oryantal dans gösterileri hakimdir. Marakeş denildiği zaman başka bir eğlence noktası daha vardır ve bu eğlence de meydanda toplanan sanatçılardır. Tüm gece boyunca farklı müziklerin yer aldığı meydan da yalnızca müzik değil, birbirinden farklı gösteriler de yer almaktadır. Özellikle turistlerin toplandığı meydan gecenin ilerleyen saatlerine kadar kalabalık olma halini korumaktadır. Yerel halkın eğlence kültürünü anlamak için bu meydanda oldukça iyi bir seçimdir. Bir Hollywood filmi ile anılan Kazablanka’da gece hayatı Marakeş şehri kadar hareketli değildir. Burada popüler olan birkaç gece kulübü vardır. Herkesin bildiği bu gece kulüplerinin yanı sıra Kazablanka şehrinde dilden dile dolaşan kapalı partileri de oldukça dikkat çekicidir. Gelelim Fas’taki yerel halkın nasıl eğlendiğine. Yukarıda bahsedilen oryantal dans gösterilerinin hakim olduğu eğlence hayatı, Fas’ın yerel halkının eğlence anlayışını yansıtmaktadır. Yöresel Fas dans gösterilerinin de olduğu bu eğlence tarzında, gecenin ilerleyen saatlerinden dansözler muhakkak olmaktadır.